Beauty of Ancient Egypt

Beauty of Ancient Egypt

Nimic nu este mai frumos decat sa redai prin arta machiajului un personaj, o epoca, o legenda sau pur si simplu sa aduci bucurie celei care-l poarta cu o ocazie speciala sau doar pentru a-si sublinia frumusetea. Pentru mine este foarte fascinanta epoca Egiptului Antic cand infrumusetarea era parte din rutina zilnica, iar oamenii isi acordau sufleteste si fizic toata atentia cuvenita.

2NKO_9707

2NKO_9728

Cel mai cunoscut simbol al frumusetii egiptene este Cleopatra. Machiajul ochilor sai se facea in forma de peste pentru ca acesta simboliza renasterea si prosperitatea. Ea avea retete speciale si secrete dupa care i se preparau fardurile si alifiile, iar coafura si machiajele ii erau realizate de artisti care tineau cont de trasaturile fetei si armonizau totul intr-un concept unitar. Machiajele sale, coafura si stilul vestimentar inspira si azi creatorii marilor case de moda.
Egiptenii credeau cu tarie despre cosmetice ca aveau efecte divine de vindecare a bolilor inaintea tratamentelor medicale, de aceea aveau grija sa le foloseasca zi de zi.
Egiptenii antici, barbati si femei purtau machiaje distincte, se rujau, se fardau, foloseau uleiuri parfumate care aveau rol de hidratare si de a-i proteja de soarele arzator . Nu numai oamenii purtau machiaje, ci si statuile care le infatisau zeii si zeitele erau impodobite asemenea lor. Machiajul antic egiptean avea o forma complexa prin care ochiul era conturat sub forma migdalei prin prelungirea culorii si umbrelor spre tample. Nu doar nobilii, ci si sclavii isi pudrau fata si decolteul in culori stralucitoare si solare cu irizatii aurii.

2NKO_9737

2NKO_9719

Acestia considerau frumusetea un dar divin, iar un cunoscut proverb spune ca un lucru frumos nu e perfect . Cu cat statutul social era mai inalt, cu atat hainele si machiajul erau mai fastuoase. Cele doua nuante preponderent folosite erau verdele turcoaz si kohl-ul negru. Pentru amestecuri se foloseau palete pe care mixau cele doua culori cu apa formand o pasta folosita apoi la vopsitul genelor, sprancenelor si pleoapelor. Cel mai des intalnit machiaj, considerat reprezentativ pentru acea perioada, era cel realizat cu kohl. Acesta se obtinea dintr-o combinatie de funingine si un mineral numit galena. Era atat de indragit si utilizat incat cantitati insemnate de kohl gata preparat se pastrau in recipiente speciale, bogat decorate, numite “vase pentru kohl”. Chiar si rimelul era realizat din kohl dizolvat. Acesta avea si rolul de protectie a ochilor atunci cand se mergea prin desert pentru ca irita continuu glandele lacrimale protejandu-i astfel de nisip. Pe pleoapa inferioara se desena simbolul ochiului lui Horus care era soimul sacru a carui acuitate vizuala era egala cu triumful luptei luminii impotriva tenebrelor. Machiajul colorat al ochilor se realiza cu un pigment verde numit malachit care era importat tocmai din desertul Sinai. Din el se obtinea un praf verde turcoaz care era folosit ca si fard. Nu erau neglijate nici obrajii sau buzele care erau conturate cu ocru, un pigment rosu natural obtinut din argila hidratata. Pentru vopsirea parului si a unghiilor egiptenii foloseau henna, vopsea naturala din plante.

Semnificatia culorilor pentru egipteni era foarte puternica: albastrul – era culoarea cerului si a zeului Amon, verdele – era culoarea vietii vegetale, a bucuriei si tineretii, negrul ( kohl-ul ) – simboliza pamantul fertil al Nilului, albul – reprezenta puritatea, galbenul – reprezenta aurul, metal pretios si simbolul nemuririi zeilor.
Cultura egipteana a fost atat de bogata si inspirationala, incat a avut o influenta puternica asupra multor popoare din Orientul apropiat si zona mediteraneeana pana in Evul Mediu.

2NKO_9650

2NKO_9680

Pentru acest post m-a inspirat minunata artista Katy Perry care face din fiecare piesa pe care-o interpreteaza un adevarat spectacol vizual. Ca sa redau cat mai fidel trasaturile definite si puternice ale unei femei din Egiptul Antic am ales-o ca model pe prietena noastra Andreea. Manichiura sa a fost opera Roxanei, iar rochia si stylingul ii apartin in totalitate Anamariei.

I hope you’ll like it!

CR

Photo: Nicoleta Spiridon – Photography​
MUA: Cristina Radu Make-up Artist​
Nails: Roxana Radu Nail Artist​
Dress & Styling: Anamaria Radu Clothing​3 thoughts on “Beauty of Ancient Egypt

  1. O compozitie minunata, totul se potriveste perfect tinuta, machajul, unghiile si bineinteles modelul!!!!
    Felicitari si succes in tot ce va propuneti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *